Partnereink:
  : menü : műszaki ismertetőVállalkozásunk rendelkezik Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME)!

Minden általunk szállított és beépített anyag I. osztályú és rendelkezik szállítói megfelelőségi igazolással.

Faházak
épülhetnek belső vázszerkezetre, vagy vázszerkezet nélkül is

Rendeltetésük alapján lehetnek:
- lakóház
- hétvégi ház
- kerti ház
- szerszámos

Megjelenésük alapján lehetnek:
-Vékony (42 mm-es), gyalult gerendafalú házak
A vékony gerendás házak jelenleg a termékeink közül a legolcsóbb házépítési megoldást jelentik. A gyalult gerenda önállóan is alkalmazható idény jellegű épületek falazatának kialakítására, de a fának és a kiegészítőként alkalmazott szigetelő anyagnak köszönhetően, szigetelve ezek a házak még kiválóbb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. A vékony gerendából épült házak családi háznak és nyaralónak egyaránt alkalmasak.
-Vastag (95 mm-es, vagy 115 mm-es), gyalult gerendafalú házak
A vastag gerendás házak jelenleg a termékeink közül a legmagasabb árkategóriájúak. Családi ház építésére az ideális házépítési megoldást jelentik. Jellemzőiben hasonló a vékony egyenes gerendás házakhoz, azonban a vastag gerenda profil egy kicsit "masszívab" jelleget ad a háznak, nem beszélve a még kedvezőbb szigetelésről. A vastag gerendából épült házak, családi háznak és nyaralónak szintén kiválóan alkalmasak.
-Könnyűszerkezetes házak
A könnyűszerkezetes házak jelenleg a termékeink közül az alacsony árkategóriájú, családi ház építésére alkalmas házépítési megoldást jelentik. Ezek a házak minden esetben masszív belsőő vázszerkezetre épülnek. Az alkalmazott homlokzati és belső szigetelő anyagnak köszönhetően ezek a házak kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, így a könnyűszerkezetes, vakolt házak családi háznak és nyaralónak egyaránt alkalmasak.

Leggyakrabban rendelt típusok a gerendaházak és könnyűszerkezetes ("szendvicsfalú") házak. A gerendaházak külső falszerkezete egy rusztikus, gyalult, duplán nútolt, úgynevezett borona gerenda fal. Míg a "könnyűszerkezetes" épületek külső megjelenése a hagyományos szerkezetű házakhoz hasonló, mivel a külső polisztirol hőszigetelőre 1,5-2 mm vékonyvakolat kerül. Mindkét esetben 150 mm-es kőzetgyapot szigetelőanyaggal szigetelünk a vázszerkezetben, amit belülről lambériával vagy gipszkartonnal burkolunk. Ezek a megoldások a vakolt téglafalnál 7x, az északi féltekén szokásos rönkházaknál 2x jobban szigetelnek*.
Fa vázszerkezet
A modern faépítkezés területén egy új fejlesztés hallat magáról: KVH, hossztoldott szerkezeti faelem. Az elmúlt években egyre több építész, tervező és ács kifogásolta a hagyományos építőfa okozta hátrányokat (repedés,zsugorodás, csavarodás, stb).
A modern faépítkezés folyamatosan fejlődik. Az építészek, tervezők és ácsok és készházépítők számára manapság a KVH rendelkezésére áll, amely minőségével, környezetbarát tulajdonságaival és felhasználhatósági lehetőségeivel új mércét állít.

Tökéletes és hatékony építészeti favédelem a technikai szárítás által
A KVH hossztoldott szerkezeti faelem technikai szárítása által 15%-os nedvességtartalmat ér el, így fa eddig ismert beépítés utáni utólagos száradásából fakadó összes rizikó kizárható: repedésképződés, torzulások, gombásodás és esztétikai hiányosságok. A technikai szárítás előfeltétele annak, hogy a KVH-ból készült szerkezetek esetén a modern faépítkezés összes területén lemondhassunk a kémiai favédőszerek megelőző jellegű használatáról. A technikai szárítás ezáltal a leghatékonyabb védelmet jelenti a fa károsodásának megelőzésében.
A kémiai favédőszerekről való lemondás miatt a KVH egy egészségügyi szempontból kifogástalan építési termék. A többnapos szárítás alatt a keresztmetszet közepén kb. 70 Celsius fokos hőmérsékletet lehet elérni több órán keresztül. Ezáltal a fa tartalmi anyagai - mint pl. a protein, amely a rovarok számára táplálkozási alapot biztosít - olyan módon változnak meg, hogy a farontó rovarok okozta rizikója beépített KVH esetén minimalizálható.
A KVH - ból épített falszerkezet minden szempontból többet nyújt, mint a normál fenyőből készített falpanel.

KVH (Konstruktionsvollholz) - állandó minőségű szerkezeti faanyag
A hossztoldott fűrészárut kisebb darabokból, hibakiejtés után, ékcsapos hossztoldással készítik. Ilyen módon hosszú, hibamentes anyagot állítanak elő, amelynek a szilárdsági tulajdonságai az ékcsapos toldásnak köszönhetően elérik a tömör faanyag szilárdságát.
A hossztoldott fűrészárut általában szilárdságilag minősített anyagból állítják elő, és a szilárdsági osztály is fel van tüntetve. Magyarországon leginkább az Ausztriában előállított hossztoldott fűrészárut, az un. KVH-t (Konstruktionsvollholz) lehet beszerezni.
Mivel a felhasználási területe előre nem ismert, a KVH-t nagy szilárdságú, vízálló ragasztóanyaggal (többnyire rezorcin ragasztóval) készítik. A KVH-n minden esetben fel van tüntetve az osztrák szabvány szerinti minőségi kategória (Sortierklasse) is.
A hossztoldott fűrészáru természetesen drágább, mint a természetes faanyag, azonban a hosszabb méretek, a hibakiejtett, garantált minőség mégis versenyképessé teszi a KVH-t.

Kőzetgyapot szigetelés 28 kg/m3 testsűrűségű.
A kőzetgyapot hőre keményedő, főleg vulkanikus és üledékes kőzetekből előállított hőszigetelő anyag. A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok nem zsugorodnak, nincs hő mozgásuk, s hőszigetelő képességüket az épület élettartamával megegyező ideig változatlanul megtartják. Nem igényel karbantartást valamint hangszigetelő anyagként is funkcionál, rendkívül tűzálló olvadáspontja magasabb mint 1000°C. Ezen hőszigetelő anyag kiváló minősége garantálja a jó hő tartást, valamint a szerkezet nem válik hő hidassá, szemben az alacsony testsűrűségű filcekkel, paplanokkal, ahol gyakori minőségcsökkenést eredményez a szerkezeten belüli hőszigetelő anyag összeroskadása, "hőhidasodása".

A gerendaház homlokzati fal:
tűzgátló gipszkarton,
20 mm lécváz/légrés,
párazáró fólia,
50 mm vízszintes lécváz, közte ásványgyapot hőszigetelés,
100 mm függőleges fenyő szerkezeti elemek, közte ásványgyapot hőszigetelő,
90 mm dupla nútféderes gyalult fenyő gerendák, vízszintesen egymásra helyezve.
Hővezetési tényező: 0,24 W/m2K
A könnyűszerkezetes homlokzati fal:
tűzgátló gipszkarton,
20 mm lécváz/légrés,
párazáró fólia,
150 mm függőleges fenyő szerkezeti elemek, közte ásványgyapot hőszigetelés,
12 mm OSB lemez, 50 mm polisztirol hőszigetelés, 2 mm nemes vakolat.
Hővezetési tényező: 0,216 W/m2K

Válaszfal szerkezet:
tűzgátló gipszkarton,
20 mm lécváz/légrés,
párazáró fólia,
100 mm függőleges fenyő szerkezeti elemek, közte ásványgyapot hőszigetelő,
párazáró fólia,
20 mm lécváz/légrés,
tűzgátló gipszkarton,
Hangszigetelő képesség: R'W=min 40 dB
Látszó födémgerendás mennyezet (földszint):
20 mm gyalult, hornyolt hajópadló
50/100 mm párnafák, közte 150mm hőszigetelő
párazáró fólia,
12,5 mm tűzgátló gipszkarton
16 mm fenyő lambéria
150/150 látszó fenyő gerenda
Hővezetési tényező: 0,216 W/m2K
Pallófödém mennyezet (földszint):
20 mm ritkított deszkázat
50/200 mm pallószerkezet, közte 150mm hőszigetelő
párazáró fólia,
20 mm szintező lécezés
12,5 mm tűzgátló gipszkarton
Hővezetési tényező: 0,216 W/m2K
*28 cm-es fenyő rönkház hővezetési tényezője: 0,44-0,48 W/m2K
*25 cm-es vakolt lyukacsos téglafal hővezetési tényezője: 1,42 W/m2K
*A számolásnál figyelembe vettük a külső és belső hőátadási ellenállást is.